«Καταφύγιο» στη χρήση πυρηνόξυλου έχουν βρει τώρα πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου θέλοντας να θερμάνουν πιο φθηνά τα σπίτια τους. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει εκτιναχθεί στα ύψη και το κόστος της θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου υπολογίζεται σε περίπου 15 ευρώ την ημέρα για σπίτια 120 τμ., επίπεδα απαγορευτικά για τις τσέπες των περισσότερων αγροτών και των μισθωτών.
Ακριβώς στη μισή τιμή κοστίζει η θέρμανση με καυστήρες που καίνε πυρηνόξυλο, σύμφωνα με όσους διαθέτουν τις σχετικές εγκαταστάσεις.
Αρκετοί είναι οι αγρότες οι οποίοι από τότε που έκτισαν τα σπίτια τους προέβλεψαν να εγκαταστήσουν καυστήρες πυρηνόξυλου. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που από πέρυσι άρχισαν να αντικαθιστούν τους καυστήρες πετρελαίου και να χρησιμοποιούν πια ως καύσιμο το υποπροϊόν της ελιάς που αποδεικνύεται ... σπουδαίο ιδιαιτέρως την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η αντικατάσταση του καυστήρα κοστίζει γύρω στα 2.000 ευρώ, όμως πολλοί το τολμούν, πληρώνοντας σε δόσεις, καθώς υπολογίζουν ότι θα κάνουν απόσβεση μέσα σε ένα χειμώνα.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης το πυρηνόξυλο τελευταία έχει γίνει δυσεύρετο με αποτέλεσμα πολλοί να το χρησιμοποιούν νωπό, κάτι που βλάπτει τους καυστήρες.
Αρκετοί είναι και όσοι ρίχνουν ξύλα στους καυστήρες πυρηνόξυλου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να το προμηθευτούν.
Επιστροφή στις ξυλόσομπες
Γενικά το ξύλο και στην Κρήτη ιδιαιτέρως της ελιάς, χρησιμοποιείται φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ως καύσιμο για τη θέρμανση. Σε σπίτια στα χωριά που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, «προβάλλουν» από τα παράθυρα τα γνωστά «μπουριά» πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν «καταφύγιο» στις ξυλόσομπες. Παράλληλα, τα τζάκια, όπου αυτά υπάρχουν, ανάβουν συνεχώς για να ζεστάνουν, όσο το δυνατόν, τα σπίτια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διαρκώς μειώνεται ο πληθυσμός των παλιών δέντρων της Κρήτης, ακόμα και των αρχαίων ελαιόδεντρων, που γίνονται δυστυχώς, καύσιμα για να ζεσταθούν οι οικογένειες.
Cretalive
Δημοσίευση σχολίου