Πως μπορούμε να λάβουμε ένδειξη από μετρητή με δείκτες

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΕΝΔΕΙΞΗ 
ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΜΕ ΔΕΙΚΤΕΣ


Η λήψη ένδειξης από ένα μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος είναι με δείκτες δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί μεγάλη προσοχή, γιατί αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια να μας οδηγήσει σε λάθος λήψη ένδειξης.

Για το πώς θα διαβάσουμε ένα μετρητή σωστά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και να έχουμε υπόψη μας ορισμένες βασικές αρχές.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ένα αριθμός π.χ. πενταψήφιος, περιλαμβάνει τις μονάδες – δεκάδες – εκατοντάδες – χιλιάδες & δεκάδες χιλιάδες. Αν πάρουμε ένα τυχαίο πενταψήφιο αριθμό π.χ. τον 23.687 ο τελευταίος αριθμός που είναι το επτά (7) αποτελεί τις μονάδες του συγκεκριμένου αριθμού, ο αριθμός οκτώ (8) αποτελεί τις δεκάδες, το έξι (6) τις εκατοντάδες, το τρία (3) τις χιλιάδες και το δύο (2) τις δεκάδες χιλιάδες.

Όταν λοιπόν κοιτάξουμε οποιοδήποτε μετρητή με δείκτες, στο κάτω μέρος από το κάθε ρολογάκι θα δούμε ότι αναγράφεται ένας από τους αριθμούς 10.000 - 1.000 - 100 – 10 - 1 ή 1/10 .

Το 10.000 κάτω από ένα ρολογάκι σημαίνει ότι το ρολογάκι αυτό καταγράφει τις δεκάδες χιλιάδες, το 1.000 ότι καταγράφει τις χιλιάδες, το εκατό τις εκατοντάδες κ.λ.π., το 1/10 το οποίο μάλιστα έχει πάντα κόκκινο χρώμα, καταγράφει τα δέκατα, τα οποία δεν τα καταγράφουμε ποτέ!.

Κάτι το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε υπόψη σας είναι ότι όλοι οι δείκτες δεν έχουν την ίδια φορά, γι’ αυτό αν παρατηρήσετε τα σχήματα 1, 2, 3 & 4 θα δείτε ότι εναλλάξ ό ένας κινείται δεξιόστροφα και ο άλλος αριστερόστροφα.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε ένα παράδειγμα το οποίο πιστεύω θα μας βοηθήσει αρκετά στο να μάθουμε πως θα λαμβάνουμε ένδειξη από το συγκεκριμένο τύπο μετρητών.

Φανταστείτε λοιπόν ότι έχουμε ένα ρολόι που βλέπουμε την ώρα και το οποίο ως γνωστό έχει δύο δείκτες, ένα που δείχνει την ώρα και ένα που δείχνει τα λεπτά. Αν τώρα αυτό το ρολόι είχε δύο διαφορετικά καντράν στο ένα να βλέπουμε την ώρα και στο άλλο να βλέπουμε τα λεπτά, στις 11.00΄και 59.00΄ ο δείκτης των ωρών βρίσκεται επάνω στο 12.00΄! ενώ των δείκτη των λεπτών θα βρίσκεται κανονικά στο 59.00΄.

Επανερχόμενοι τώρα ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε την ένδειξη που αποτυπώνεται στο σχήμα 1.

Όταν γράφουμε λοιπόν έναν οποιαδήποτε πενταψήφιο αριθμό αρχίζουμε από τις δεκάδες χιλιάδες (10.000), έτσι και εδώ επικεντρώνουμε την προσοχή μας για την ανάγνωση και καταγραφή του αριθμού που φαίνεται στο το ρολογάκι το οποίο από κάτω γράφει 10.000 και του οποίου το βελάκι όπως παρατηρούμε δείχνει ανάμεσα στο 2 & 3. Στην περίπτωση που το βελάκι δείχνει ανάμεσα σε δύο αριθμούς πάντα καταγράφουμε τον μικρότερο, έτσι και στην περίπτωση μας λοιπόν σημειώνουμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες δείχνουν 2.

Αν πάμε στις χιλιάδες θα δούμε ότι το βελάκι δείχνει ανάμεσα στο 3 & 4, έτσι λοιπόν και εδώ βάσει των προαναφερθέντων σημειώνουμε τον αριθμό 3.

Με τον ίδιο τρόπο αν παρατηρήσουμε τις εκατοντάδες σημειώνουμε το 6, στις δεκάδες το 8, και τέλος στις μονάδες το 7 ( επαναλαμβάνω πάντα καταγράφουμε το μικρότερο).

Η καταγραφή της ένδειξης στο σχήμα 1. είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, αρκεί φυσικά να προσέξουμε τα βασικά, πιθανός προβληματισμός μπορεί να υπάρξει σε άλλες περιπτώσεις όταν κάποια από τα βελάκια δείχνουν επάνω σε έναν αριθμό, εκεί τι καταγράφουμε;.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν το βελάκι έχει περάσει τον στοχευόμενο αριθμό ή βρίσκεται πριν απ’ αυτό.


Η διαδικασία αυτή είναι απλή αλλά απαιτεί προσοχή στο να εξετάσουμε το επόμενο ρολογάκι για να δούμε κατά πόσο έχει πραγματοποιήσει πλήρη περιστροφή, αν δηλαδή έχει περάσει το μηδέν (0). Αν το επόμενο βελάκι έχει περάσει το 0 τότε ο προηγούμενος στοχευόμενος αριθμός έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μπορεί να καταγραφεί σαν ο μικρότερος.

Αν παρατηρήσουμε τα σχήματα 2 & 3 θα δούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις το βελάκι σκοπεύει στις χιλιάδες στον ίδιο αριθμό, αλλά λόγω του ότι στις εκατοντάδες τα βελάκια έχουν θέση πριν και μετά από το 0 αντίστοιχα, η ένδειξη είναι αρκετά διαφορετική.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στα παραπάνω σχήματα αποτυπώνεται ο συνηθέστερος τύπος μετρητή αυτού του τύπου χωρίς αυτό να διαφοροποιεί τον τρόπο ανάγνωσης της ένδειξης για οποιοδήποτε τύπο μετρητή με δεικτάκια.

Ελπίζω να σας βοήθησα, αν όχι επικοινωνήστε με το πλησιέστερο γραφείο καταμέτρησης της ΔΕΗ .

ΦΩΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ






Share this article :

Δημοσίευση σχολίου