Δημοπρασίες φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ, που θα προκηρυχθούν σε πολλά "πακέτα" και θα απευθύνονται τόσο σε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες και προμηθευτές, όσο και σε μικρές βιομηχανίες που τις έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, προβλέπει το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το οποίο παρουσίασε χθες σε ειδική κλειστή ημερίδα για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού.Το σχέδιο προβλέπει χρονικά, τρεις γύρους δημοπρασιών, ανά εξάμηνο. Ο πρώτος θα ξεκινήσει την 1η/7/ 2013, ο δεύτερος την 1η/1/2014 και ο τρίτος την 1η/7/2014, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί από τον ένα ως τον άλλο, η αγορά να έχει το περιθώριο να εξασφαλίσει τους πελάτες που θα αγοράσουν την συγκεκριμένη ενέργεια.
Τα δε, "πακέτα" της ενέργειας αυτής, θα είναι συμβόλαια διάρκειας 12, 24 ή και 36 μηνών.
Το καινούργιο ωστόσο στοιχείο της πρότασης της ΡΑΕ, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από την πλειονότητα των εμπλεκομένων παικτών, είναι ότι μπαίνουν στο "παιχνίδι" και οι μικρές βιομηχανίες. Προκειμένου να μπορέσουν και αυτές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, η ΡΑΕ σχεδιάζει να κάνει δεκτό το αίτημά τους, τα "πακέτα" που θα δημοπρατούνται να μην είναι μόνο μεγάλα, των 50 MW έκαστο, αλλά και μικρά, των 10 MW καθένα, "κομμένα και ραμμένα" δηλαδή στις ανάγκες των πιο αδύναμων παικτών.
Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Αρχής Μίλτο Ασλάνογλου, κινείται ανάμεσα στις δημοπρασίες "αλά γαλλικά" (μοντέλο NOME) και τις εικονικές δημοπρασίες (Virtual Power Plant- VVP) που είχαν πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι το 2010 επί θητείας στο ΥΠΕΚΑ της Τίνας Μπιρμπίλη.
Εχει ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο, που περιλαμβάνει επίσης σημαντικές αλλαγές τόσο στον ισχύοντα μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (cost recovery) όσο και στα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), αποδέχθηκε στις βασικές του κατευθύνσεις και ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ στην ημερίδα, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος Κώστας Θέος.
Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να ρίξουν το υψηλό ενεργειακό τους κόστος, το πλάνο της ΡΑΕ, (που εξυπηρετεί την υποχρέωση του μνημονίου για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού χονδρικής και λιανικής), επιτρέπει και στους προμηθευτές να αποκτήσουν ενέργεια χαμηλού κόστους την οποία υποχρεωτικά θα διαθέτουν στους πελάτες τους μέσω ανταγωνιστικών τιμολογίων.
Μετά από διαβούλευση μιας εβδομάδας με τους εμπλεκόμενους της αγοράς, η ΡΑΕ θα αποστείλει τις τελικές της προτάσεις στον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, προκειμένου εκείνος προς το τέλος Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου να ανακοινώσει τα μέτρα αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Γιατί από Ιούλιο του 2013
Η ημερομηνία 1η/7/2012 ως ορόσημο για την έναρξη του πρώτου γύρου των δημοπρασιών δεν μπήκε τυχαία. Σχετίζεται με τον έλεγχο στα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ που θα διεξάγει ο ξένος οίκος για λογαριασμό της ΡΑΕ (σσ : τη Δευτέρα η ολομέλειά της ενέκρινε το τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου).
Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, η ΡΑΕ εκτιμά ότι ο ξένος οίκος θα της έχει παραδώσει την έκθεσή του. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δείξουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ, και αυτό θα αποτελέσει το "κατώφλι" της τιμής στην οποία θα γίνει η πρώτη δημοπρασία.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η ΡΑΕ σχεδιάζει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το αναλυτικό τεύχος προκήρυξης των πρώτων δημοπρασιών τον Μάιο του 2013. Μόλις πάρει στα χέρια την έκθεση του ξένου οίκου, θα ανακοινώσει την τιμή βάσης για τις πρώτες δημοπρασίες, που όπως είπαμε θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2013.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο των δημοπρασιών, όπως έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ στο υπουργείο ΠΕΚΑ, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού οποιοδήποτε σχέδιο πώλησης μονάδων της, θα διαρκέσει το λιγότερο δύο χρόνια από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Τα σενάρια για τη ΔΕΗ θυμίζουμε ότι προβλέπουν την πώληση είτε του 17% των μετοχών της είτε πολλών αντιπροσωπευτικών "μικρών ΔΕΗ".
Δημοσίευση σχολίου