Παπαδήμος: Εξετάζουμε την ανακήρυξη ΑΟΖ

«Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός Eλληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του στην κυπριακή βουλή, παρουσία του Κύπριου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Παπαδήμος, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα και τον ΟΗΕ, υπογράμμισε:

«Συμμεριζόμαστε πλήρως τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε εδράζεται και στην απόφαση 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Αυτές περιλαμβάνουν και το εδαφικό, που είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, όπως και το ζήτημα των Τούρκων εποίκων».

Τόνισε, επίσης, ότι στην επίλυση των καίριων αυτών πτυχών του Κυπριακού, και όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μιας συνολικής συμφωνίας λύσης, η Άγκυρα μπορεί, αν έχει πράγματι την πολιτική βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Γενικότερα, είναι προφανές, είπε, ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. «Η Τουρκία οφείλει, κατά βάση, να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό», διακήρυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για αδιέξοδη πολιτική, που οξύνει τα προβλήματα, καθώς προτιμά «να απειλεί με μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, με μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παρεμπόδιση των νόμιμων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Στην τακτική (έντασης της Τουρκίας) η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ειρηνική στάση, ψυχραιμία, προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων μας» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός Eλληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

«Από πλευράς μας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ», σημείωσε.


http://www.energypress.gr/news/Papadhmos:-Exetazoyme-thn-anakhryxh-AOZ

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου