Τις τελικές τους προτάσεις προς το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζονται να καταθέσουν οι τράπεζες σχετικά με τα ποσοστά «κουρέματος» που μπορούν να αντέξουν στις φωτοβολταικές ταρίφες των εν λειτουργία έργων που έχουν χρηματοδοτήσει.
Στο σκεπτικό τους οι 2-3 τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε φωτοβολταικά δάνεια (όμιλοι Πειραιώς και Εθνικής) συμπίπτουν σε πολλά σημεία με τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο και έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα.
Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι χωρίς «ψαλίδι» στις ταρίφες, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα εκτιναχθεί, ότι οι καθυστερήσεις πληρωμής των επενδυτών από τους 5 μήνες σήμερα θα φθάσουν σύντομα στο ... χρόνο, και ότι επομένως αργά ή γρήγορα τα φωτοβολταικά δάνεια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει θα γίνουν όλα «κόκκινα».
Προς «λελογισμένο κούρεμα»…
Ωστόσο, απαιτούν το ύψος των περικοπών να είναι λελογισμένο ώστε να μην διακυβευτεί η εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγήσει, καθώς η αποπληρωμή γίνεται με μέρος από τα έσοδα που εισπράττει ο επενδυτής. Αν συνεπώς αυτά μειωθούν, αυτομάτως τίθεται και θέμα αποπληρωμής των δανείων.
Επομένως, με βάση και τις επισημάνσεις των τραπεζών, θεωρείται βέβαιο ότι τα τελικά ποσοστά περικοπών στις ταρίφες θα είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν μέχρι τώρα διαρρεύσει (ως και 50%).
Τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν από τις μέχρι τώρα κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ΥΠΕΚΑ με τους φορείς του χώρου, κάποιοι εκ των οποίων αποδέχονται περικοπή μεταξύ 10% και 50%, για φωτοβολταικά με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 ως και το τέλος του 2013, ανάλογα πάντα με το έτος κατασκευής, το κόστος επένδυσης, το ύψος της ταρίφας που ίσχυε τότε, και φυσικά το χρόνο απόσβεσης. Τα συμφέροντα φυσικά και εδώ, ανάμεσα δηλαδή στους εκπροσώπους του χώρου, είναι ως ένα σημαντικό βαθμό αντικρουόμενα.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον το «κούρεμα» είναι σε λογικά πλαίσια, οι τράπεζες δηλώνουν διατεθειμένες να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων δανειοδότησης και να μειώσουν τα αντίστοιχα επιτόκια.
Μια ιδέα για παράδειγμα που προέρχεται από τραπεζικό στέλεχος με πείρα στις φωτοβολταικές χορηγήσεις είναι να υπάρξει πολύ μικρή περικοπή (μόλις 5%) για ένα παλαιό φωτοβολταικό που υλοποιήθηκε το 2009 όταν το κόστος κατασκευής ήταν 4 ευρώ / Watt και η ταρίφα που εισέπραττε 40 σέντς/KWh, και αρκετά μεγαλύτερη (της τάξης του 30%) για ένα φωτοβολταικό που κατασκευάστηκε το 2012, όταν το κόστος είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 1,5 ευρώ/ Watt.
Προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο Ν/σχέδιο των ΑΠΕ…
Πηγές του ΥΠΕΚΑ εξηγούν ότι ανάλογα με το πότε θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις των τραπεζών, θα «κλειδώσει» και η τελική ρύθμιση.
Τότε το υπουργείο θα ανακοινώσει πιθανότατα πως για όσους δεχτούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», θα παραταθεί και η χρονική διάρκεια της σύμβασης τους με το ΛΑΓΗΕ π.χ. κατά 3 ακόμη χρόνια, από τα 20 έτη που είναι σήμερα στα 23.
Καταβάλλεται πάντως προσπάθεια ώστε οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες να έχουν κλείσει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο (αν και δύσκολο) ώστε η ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο προορίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Απριλίου.
Διαφορετικά, η ρύθμιση θα ανακοινωθεί μεμονωμένα, αλλά πάντως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Δημοσίευση σχολίου