Την τελευταία εβδομάδα, μετά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε στα 2,81 ευρώ ο τόνος στο κεντρικό χρηματιστήριο ρύπων της Λειψίας, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων φαίνεται να σταθεροποιείται, σε τιμές λίγο πάνω από τα 4 ευρώ ο τόνος. Για σήμερα μάλιστα έχει προσυμφωνηθεί συναλλαγή στα 4,24 ευρώ, για περίπου 3,5 εκατ. δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές αυτές απέχουν παρασάγγας από τις προσδοκίες της Ε.Ε. το χρηματιστήριο των ρύπων να αποτελέσει το βασικό όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο των ρύπων στη Λειψία, το Μάιο του 2011 κατέγραφε υψηλά τριετίας με τις τιμές των δικαιωμάτων σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ ο τόνος (ανώτατη τιμή στις 31 Μαΐου 2011 , 16,84 ευρώ). Ήταν η εποχή που η αγορά προετοιμαζόταν για την επόμενη φάση της αγοράς και εταιρείες όπως η ΔΕΗ προέβαιναν σε αθρόες αγορές δικαιωμάτων, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα του 2013.
Συνολικά τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά (European Trading Scheme) έχουν χάσει πάνω από 75% της αξίας τους από τα μέσα του 2011. Ακόμη και οι οίκοι που συμμετέχουν στις αγορές εμπορευμάτων όπως η JP Morgan έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις αγορές άνθρακα τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αμφιβολιών για τις χαμηλές τιμές και τις πολιτικές παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του ETS για την περίοδο 2013 - 2020 έχει καταργηθεί η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής για την ηλεκτροπαραγωγή, γεγονός που αναμενόταν να εκτινάξει προς τα πάνω τη ζήτηση. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση έχοντας επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού αλλά και τη βιομηχανική δραστηριότητα, έχει προκαλέσει πλεόνασμα δικαιωμάτων στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να προκαλέσει τεχνητή αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων, αποσύροντας 900 εκατομμύρια δικαιώματα που έχουν μοιραστεί στα κράτη μέλη. Ωστόσο στις 24 Ιανουαρίου η επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας (ITRE) του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση. Η απόφαση της ITRE έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και στις 19 Φεβρουαρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.
ΔΕΗ
Στις τελευταίες αυξήσεις ρεύματος εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ για τη ΔΕΗ ποσό της τάξης των 270 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το κόστος που μετακυλύεται στους καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των ρύπων. Το ποσό αυτό υπολογίστηκε με υπόθεση για την τιμή των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος για περίπου 40 εκατ. τόνους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή τα εξασφαλισμένα έσοδα είναι σε τιμές διπλάσιες της τρέχουσας αξίας. Ένα επιπλέον όφελος προκύπτει και από την ακόμη πιο χαμηλή τιμή των δικαιωμάτων από το μηχανισμό Clean Development Mechanism (CDM) του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό σύστημα – και η ΔΕΗ – έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται από το CDM) περίπου το 10 έως 12% των αναγκών τους σε δικαιώματα. Εκεί οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες και τα οφέλη ακόμη μεγαλύτερα καθώς αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν πέσει στα 40 σεντς ο τόνος, λόγω υπερπροσφοράς δικαιωμάτων κυρίως από την Κίνα.
Εφόσον το χρηματιστήριο των ρύπων συνεχίζει να βρίσκεται επί μακρόν στα επίπεδα των 3 έως 4 ευρώ ο τόνος τότε τα οφέλη που θα προκύψουν είναι σημαντικά. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, πολλά θα κριθούν για τη διαμόρφωση των τιμών στο ETS στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου στις 19 Φεβρουαρίου.
Δημοσίευση σχολίου