Featured Post Today
print this page
Latest Post

ΔΕΗ: “έξυπνοι” μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2014


Την εγκατάσταση “έξυπνων”, ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ προωθεί το ΥΠΕΚΑ με σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το υπουργείο, η αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς, θα αρχίσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2014. Μέχρι την 30 Ιουνίου 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2020 του 80%.
Σύμφωνα με το euro2day, το έργο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών θα αναλάβει ο  Διαχειριστής του Δικτύου –ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια περίπου.
Πιλοτικά θα εγκατασταθούν 100.000 μετρητές ως τον Αύγουστο του 2015, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, είναι υπό εξέταση η ένταξη του συνολικού έργου στο ΕΣΠΑ θα κριθεί ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το πιλοτικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει το υπουργείο “η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με “έξυπνους”, αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και για τηνεξοικονόμηση ενέργειας”.
Οι έξυπνοι μετρητές θα δώσουν μια σειρά δυνατότητες στον καταναλωτή και στον διαχειριστή του δικτύου όπως:
-η πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή ακόμα και εξ αποστάσεως
-πληροφορίες στον λειτουργό της αγοράς για βλάβες και άλλα προβλήματα στο δίκτυο
-σύνδεση ή διακοπή της ηλεκτροδότησης και περιορισμό της ισχύος ανάλογα με το συμβόλαιο εξ αποστάσεως χωρίς την ανάγκη των γνωστών συνεργείων.
-πρόβλεψη διαφορετικών ζωνών κατανάλωσης ανάλογα με την ώρα
-αποτροπή κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα εταιρειών που θα δηλώσουν “παρών” στο διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές, αλλά αναμένεται έντονο το ενδιαφέρον.
Η υπογραφή της απόφασης για τους “έξυπνους” μετρητές, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και χαρακτηρίζεται ως στρατηγική επένδυση, για την υλοποίηση της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν πιστώσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
0 σχόλια

Σφήνα Κατάρ για τη ΔΕΗ

Η «σφήνα» από το Κατάρ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΗ, συμπλέουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο για πώληση μικρών μονάδων της επιχείρησης, το οποίο παρουσιάζεται τελευταία ως συμπληρωματική λύση στην πώληση μετοχών της, που έχουν περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Κατάρ εμφανίζεται να διεκδικεί μονάδες της ΔΕΗ αν δοθούν προς πώληση, μαζί με τους «αιώνιους» Γερμανούς της RWE και της ΕΟΝ, που θα εξετάσουν την απόκτηση και του μετοχικού μεριδίου της ΔΕΗ, όπως πιστεύουν παράγοντες της αγοράς. Από κοντά Γάλλοι (Edf), Ιταλοί, Ισπανοί και πιθανόν και Ελληνες επιχειρηματίες, έτοιμοι να μπουν στη μάχη. Από το Κατάρ, πράγματι, εκφράσθηκε ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συνοδευόταν από κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει προσδιορισθεί, ακόμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συμπίπτει με το σχέδιο για πώληση και μονάδων παραγωγής, εκτός των μετοχών. 
Στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, πέρασε μερίδιο 17% του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Στην αγορά υπάρχει σε ελεύθερη διασπορά και σε μετόχους με ποσοστά κάτω του 5% μερίδιο μετοχών που αντιστοιχεί στο 30% της επιχείρησης, ενώ ποσοστό 13,80% των μετοχών κατέχει από τον Δεκέμβρη του 2011 το fund της Silchester International. Το Δημόσιο διατηρεί ακόμα το 34,12%, ποσοστό που του δίνει καταστατικά τη μειοψηφία, δηλαδή τον απολύτως απαραίτητο αριθμό μετοχών για να ασκεί έλεγχο. Παραμένει επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ωστόσο η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετή για την τρόικα, αλλά ούτε για τις ευρωπαϊκές νόρμες που επιτάσσουν άνοιγμα της αγοράς, μικρότερα μεγέθη των παικτών στην ενέργεια για να ανοίξει ο ανταγωνισμός και πρόσβαση στα υδάτινα και λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Μια «μικρή» επιχείρηση Εδώ μπαίνει και το σχέδιο για τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ». Δηλαδή πώληση μονάδων που θα αλλάξει τα μερίδια στην αγορά ενέργειας και θα προσφέρει και τη δυνατότητα να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πρόσβαση των ιδιωτών στα υδάτινα και λιγνιτικά αποθέματα της Ελλάδας. Η πληροφορία για το σχέδιο αυτό διέρρευσε ταυτόχρονα με την προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Κατάρ, κατά το οποίο έγινε και επισήμως γνωστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού. Η πρώτη πληροφόρηση, μάλιστα, ήθελε να πωλούνται προσεχώς μία ή δύο «μικρές ΔΕΗ». Αργότερα οι δύο έγιναν μία... Κι εδώ υπάρχει βέβαια το ζήτημα που σχετίζεται με την απροθυμία του Κατάρ να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς, όταν διεκδικεί επενδύσεις. Ιδιαιτερότητα που έγινε γνωστή κατά το προηγούμενο διάστημα και είναι βέβαιο ότι προκαλεί τις αντιδράσεις Ευρωπαίων και μελών της τρόικας, εταιρείες των οποίων επίσης διεκδικούν τώρα, φθηνά, κομμάτια από την επενδυτική ελληνική «πίτα». Ωστόσο πληροφορίες από την κυβέρνηση μιλούν για ενδιαφέρον των Αράβων, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Το ιταλικό μοντέλο Ετσι η «ιδέα» για την πώληση δύο-τριών μονάδων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα για να πάρει έγκριση. 
Το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο», με την πώληση μονάδων πάντως, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει το σύνολο των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Το πρόβλημα σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που ανήκουν σε ταμεία εργαζομένων, όπως και με το γεγονός ότι «πωλούνται» ουσιαστικά και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες οι οποίες θα βγουν στο σφυρί.. Το «ιταλικό μοντέλο» προκάλεσε πλήθος προβλημάτων στην Ιταλία, όπου και εφαρμόσθηκε. Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με την απόσχιση περιουσιακών στοιχείων, εργατικά προβλήματα και αναταραχή που εκτιμάται ότι μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα και τελικά προβλήματα στη γρήγορη επίτευξη ενός δημοσιονομικού αποτελέσματος από την πώληση μονάδων, εφόσον είναι αυτός ο στόχος. 

(του Νίκου Κωτσικόπουλου, Ελευθεροτυπία, 9/2/2013)



0 σχόλια

Σταθεροποιούνται στα 4 ευρώ τα δικαιώματα ρύπων – Τα οφέλη για τη ΔΕΗ

Την τελευταία εβδομάδα, μετά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε στα 2,81 ευρώ ο τόνος στο κεντρικό χρηματιστήριο ρύπων της Λειψίας, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων φαίνεται να σταθεροποιείται, σε τιμές λίγο πάνω από τα 4 ευρώ ο τόνος. Για σήμερα μάλιστα έχει προσυμφωνηθεί συναλλαγή στα 4,24 ευρώ, για περίπου 3,5 εκατ. δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές αυτές απέχουν παρασάγγας από τις προσδοκίες της Ε.Ε. το χρηματιστήριο των ρύπων να αποτελέσει το βασικό όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο των ρύπων στη Λειψία, το Μάιο του 2011 κατέγραφε υψηλά τριετίας με τις τιμές των δικαιωμάτων σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ ο τόνος (ανώτατη τιμή στις 31 Μαΐου 2011 , 16,84 ευρώ). Ήταν η εποχή που η αγορά προετοιμαζόταν για την επόμενη φάση της αγοράς και εταιρείες όπως η ΔΕΗ προέβαιναν σε αθρόες αγορές δικαιωμάτων, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα του 2013.
 Συνολικά τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά (European Trading Scheme) έχουν χάσει πάνω από 75% της αξίας τους από τα μέσα του 2011. Ακόμη και οι οίκοι που συμμετέχουν στις αγορές εμπορευμάτων όπως η JP Morgan έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις αγορές άνθρακα τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αμφιβολιών για τις χαμηλές τιμές και τις πολιτικές παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του ETS για την περίοδο 2013 - 2020 έχει καταργηθεί η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής για την ηλεκτροπαραγωγή, γεγονός που αναμενόταν να εκτινάξει προς τα πάνω τη ζήτηση. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση έχοντας επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού αλλά και τη βιομηχανική δραστηριότητα, έχει προκαλέσει πλεόνασμα δικαιωμάτων στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να προκαλέσει τεχνητή αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων, αποσύροντας 900 εκατομμύρια δικαιώματα που έχουν μοιραστεί στα κράτη μέλη. Ωστόσο στις 24 Ιανουαρίου η επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας (ITRE) του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση. Η απόφαση της ITRE έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και στις 19 Φεβρουαρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.
 ΔΕΗ 
Στις τελευταίες αυξήσεις ρεύματος εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ για τη ΔΕΗ ποσό της τάξης των 270 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το κόστος που μετακυλύεται στους καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των ρύπων. Το ποσό αυτό υπολογίστηκε με υπόθεση για την τιμή των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος για περίπου 40 εκατ. τόνους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή τα εξασφαλισμένα έσοδα είναι σε τιμές διπλάσιες της τρέχουσας αξίας. Ένα επιπλέον όφελος προκύπτει και από την ακόμη πιο χαμηλή τιμή των δικαιωμάτων από το μηχανισμό Clean Development Mechanism (CDM) του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό σύστημα – και η ΔΕΗ – έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται από το CDM) περίπου το 10 έως 12% των αναγκών τους σε δικαιώματα. Εκεί οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες και τα οφέλη ακόμη μεγαλύτερα καθώς αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν πέσει στα 40 σεντς ο τόνος, λόγω υπερπροσφοράς δικαιωμάτων κυρίως από την Κίνα.

 Εφόσον το χρηματιστήριο των ρύπων συνεχίζει να βρίσκεται επί μακρόν στα επίπεδα των 3 έως 4 ευρώ ο τόνος τότε τα οφέλη που θα προκύψουν είναι σημαντικά. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, πολλά θα κριθούν για τη διαμόρφωση των τιμών στο ETS στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου στις 19 Φεβρουαρίου.

0 σχόλια

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 12/2/2013

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην Παναττική – Πανεργατική 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 12/2/2013 από τις 7:00 μέχρι τις 11:00 που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 35 συναδέλφους μας που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους στο Υπουργείο Εργασίας και οδηγούνται στη δικαιοσύνη την ημέρα αυτή.

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ!
0 σχόλια

Επαναπροκηρύσσεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης

Επαναπροκηρύσσεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 50MW. Συγκεκριμένα, θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί, ένας για την προμήθεια όλου του εξοπλισμού, o δεύτερος για την κατασκευή του έργου και o τρίτος για την κατασκευή των δύο υποσταθμών του έργου. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν διαγωνισμού το έργο είχε κατακυρωθεί στην εταιρεία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ, δεν προχώρησε στην κατακύρωσή του, τον Σεπτέμβριο του 2012, λόγω της έλλειψης εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης.
 Το έργο για να διατηρήσει την ευνοϊκή ταρίφα θα πρέπει να ηλεκτριστεί έως και τον Οκτώβριο του 2013. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης. Η ετήσια παραγωγή του έργου υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση του 20% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 κατά 70.000 tn ετησίως και 250 tn SO2.
0 σχόλια

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου​, με τον Πρόεδρο του ΟΛΠ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, δέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργο Ανωμερίτη. Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν θέματα που άπτονται των χωρικών ρυθμίσεων του Πειραιά και της ανάδειξης του ιστορικού μετώπου της πόλης, σε συνέχεια και συμπληρωματικά των σχετικών συζητήσεων και επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός ΠΕΚΑ με τον Δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο.
0 σχόλια

Συνάντηση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργί​ου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια, Günther Oettinger

O κ. Günther Oettinger.
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί το απόγευμα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που θα έχει αύριο Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια, Günther Oettinger.



0 σχόλια