Την ευχή να παραμείνει στη θέση του υπουργού ΠΕΚΑ μόνο για ένα μήνα - να μη γίνουν δηλαδή και νέες εκλογές μετά τον Ιούνιο - εξέφρασε ο νέος υπηρεσιακός υπουργός καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.
Ο νέος υπουργός υπενθύμισε ότι είχε, επί μακρό χρονικό διάστημα, ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τα θέματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Χαρακτήρισε έκπληξη και πρόκληση την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο, αν και από διοικητικής άποψης, όπως είπε, η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ ίσως αποδειχθεί «ευχάριστο διάλειμμα» σε σχέση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που έχει 22.000 φοιτητές. Ο κ. Τσάλτας τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παραδίδει σε υπηρεσιακό υπουργό, αλλά και χαρά, γιατί παρέδωσε στον κ. Τσάλτα.
«Η χώρα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, αλλά κάποια κόμματα επέλεξαν να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που μας οδηγούν σε νέες εκλογές».
Έκανε σύντομο απολογισμό του έργου στο ΥΠΕΚΑ, αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την πρόοδο του Κτηματολογίου και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι ο νέος υπουργός έχει το κύρος και τις γνώσεις να οδηγήσει το υπουργείο ως τις επόμενες εκλογές.
Στον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, που άλλαξε μετά από τριάντα χρόνια, την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μετά από επίσης τριάντα χρόνια και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που άλλαξε μετά από ογδόντα χρόνια, αναφέρθηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης.
Ο τέως υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επισήμανε, τέλος, τη δουλειά που έγινε, από τους υπαλλήλους του υπουργείου και με διακομματική συνεννόηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και, συνολικά, στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Ποιος είναι ο Γ.Τσάλτας
Ο καθηγητής Γρηγόριος Τσάλτας τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα πάρει τη θέση του στην πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Ο νέος ΥΠΕΚΑ, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer,Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal.
Έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (Γαλλία), Tilburg (Ολλανδία), Comillas/ICADE (Ισπανία), Dubrovnick (πρώην Γιουγκοσλαβία), Κύπρου και Cyprus College (Κύπρος), Abidjan (Ακτή Ελεφαντοστού), Cadi Ayat (Μαρόκο), Κρακοβίας (Πολωνία). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά fora.
Κατέχει Doctorat d' Etat en Droit (ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές.
Δημοσίευση σχολίου