Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην ηλεκτρική ενέργεια και την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουν σήμερα (28/3) Ελλάδα και Ισραήλ στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου του Economist.
Επίσης πραγματοποιούνται συζητήσεις για τη μεταφορά ενέργειας από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη με κόμβο την Κρήτη.
Ειδικότερα, υπό επεξεργασία βρίσκεται το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω ενός αγωγού 1.150- 1.200 χιλιομέτρων, που θα διέρχεται από την Ελλάδα (Κρήτη, Πελοπόννησος) και θα συνεχίζει προς τη Δυτική Ευρώπη.
Το σχέδιο για υποθαλάσσιο αγωγό αερίου κερδίζει έδαφος έναντι εκείνου που προέβλεπε δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης αερίου (LNG) στη Κύπρο, είτε χερσαίου, είτε ακόμη και πλωτού.
Μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ ο διεθνής οίκος JP Kenny, και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ την περασμένη Παρασκευή προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια, με επίκεντρο την Κρήτη, για τη μεταφορά 8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από το Ισραήλ και τη Κύπρο προς την Ευρώπη.
- 1η περίπτωση: ο αγωγός ακολουθεί τη διαδρομή Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος –Ευρώπη.
- 2η περίπτωση, ο αγωγός ακολουθεί τη διαδρομή Ισραήλ- Κρήτη-Πελοπόννησος-Ευρώπη.
-3η περίπτωση, η διαδρομή ξεκινάει από ένα σταθμό πλωτής συμπίεσης νοτίως της Κύπρου, συνεχίζει προς Κρήτη, Πελοπόννησο, και από εκεί προς Ευρώπη.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα σημάνει 35%-40% φθηνότερο αέριο για τους καταναλωτές έναντι της επιλογής χερσαίου σταθμού μεταφόρτωσης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα διασύνδεσης τόσο με τον ελληνοϊταλικό (IGI) όσο και με τον ελληνοβουλγαρικό (IGB) αγωγό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη με αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας, καθ. Κώστα Μαθιουδάκη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης όπως ενημέρωσε το ΥΠΕΚΑ βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος, τόσο μέσα από την υλοποίηση αγωγών Φυσικού Αερίου όσο και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Δημοσίευση σχολίου