«Έξυπνοι» μετρητές από τη ΔΕΗ

O πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επισήμανε ότι «η υλοποίηση ενός σχεδίου για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει να κατανοήσουμε ότι οι ενεργειακές στρατηγικές που ακολουθήσαμε τον 19ο και τον 20ο αιώνα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν.

Οι χώρες έχουν ανάγκη να πετύχουν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και λιγότερη εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες, παράλληλα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας προκειμένου οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να υπηρετήσουν ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Στη ΔΕΗ επικεντρώνουμε τη στρατηγική μας στην ομαλή μετάβαση σε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο, το οποίο βασίζεται πρώτον στη δημιουργία νέων φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων θερμικών και υδροηλεκτρικών και στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων.

Και δεύτερον στην ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου και δίνοντας ειδική έμφαση στη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, στην εκμετάλλευση των πεδίων γεωθερμίας, στην υλοποίηση υβριδικών έργων, καθώς και στην ανάπτυξη της βιομάζας».

Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη των ευφυών δικτύων ή αλλιώς τα smart grids.

«Τα ευφυή δίκτυα είναι ηλεκτρικά δίκτυα που ενσωματώνουν έξυπνα τη συμπεριφορά και τις δράσεις όλων των χρηστών καταναλωτών ή και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη διεσπαρμένη ανανεώσιμη παραγωγή, με σκοπό να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση, ασφάλεια και οικονομία.

Με την εφαρμογή των ευφυών δικτύων γίνεται καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποθήκευση αυτής όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και αξιοποίησή της όταν αυτή αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα και να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από πηγές ΑΠΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ευφυείς μετρητές θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια.
Η εγκατάστασή τους σταματά το σημερινό καθεστώς ελέγχου των ρολογιών και έκδοσης έναντι λογαριασμών, καθώς κάθε μετρητής αποστέλλει άμεσα τα στοιχεία της κατανάλωσης του κατόχου του σε ένα κεντρικό σύστημα για επεξεργασία.

Ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή κοιτάζοντας την οθόνη του μετρητή να γνωρίζει τι καταναλώνει, έτσι σε συνδυασμό με ένα χρονομεταβλητό τιμολόγιο θα μπορεί να αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνει τις περισσότερο ενεργοβόρες εργασίες.

Με τα smart grids ο διαχειριστής δικτύου γνωρίζει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ποια είναι η βέλτιστη λύση όσον αφορά το κόστος και την ποσότητα, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των πελατών του. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ολοκληρώσει το κέντρο τηλεμέτρησης υψηλής και μέσης τάσης, το οποίο τηλεμετρά τους αντίστοιχους μεγάλους πελάτες και παραγωγούς ΑΠΕ.

Προωθούμε την εγκατάσταση 60 χιλιάδων έξυπνων μετρητών στους μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την υλοποίηση πιλοτικού έργου εγκατάστασης 160 χιλιάδων έξυπνων μετρητών σε οικιακούς πελάτες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο συνδυασμός για το σύνολο των καταναλωτών».

Πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης των έξυπνων δικτύων μετρητών υλοποιούνται από τη ήδη από τη ΔΕΗ, στη Λάρισα, το Λαύριο, στην Κύθνο .

Πιλοτικές εφαρμογές έξυπνων δικτύων μέσω ευρυζωνικών υπηρεσιών έχουν ήδη εφαρμοστεί επί του δικτύου μέσης τάσης στη Λάρισα και στο Λαύριο και στη Ραφήνα.






Share this article :

Δημοσίευση σχολίου