Featured Post Today
print this page
Latest Post

Απάντηση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το Πάρκο Περιβαλλον​τικής Ευαισθητοπ​οίησης "Αντώνης Τρίτσης"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΚΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». 
 Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, απάντησε σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή, για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Τα βασικά σημεία της απάντησης του Υπουργού, έχουν ως εξής: Με το ΠΔ 184/2002 συνεστήθη αρχικά το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία «Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση». Βασική προτεραιότητα και μέριμνα του ΥΠΕΚΑ συνιστά η θεσμική θωράκιση, η προστασία, η ανάδειξη και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με το φυσικό οικοσύστημά του, αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης και παράλληλα πνεύμονα οξυγόνου εντός του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, λόγω συσσωρευμένων προβλημάτων προηγούμενων ετών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για εξορθολογισμό και δρομολόγηση πολιτικών εξυγίανσης από το ΥΠΕΚΑ. Και σ’ αυτό στοχεύουμε. Το νέο Δ.Σ. του Μητροπολιτικού φορέα διορίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013 και θα εργασθεί για την επίτευξη των στόχων του, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. 

Κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων είναι:

1.       Η καταγραφή και εκκαθάριση των υποχρεώσεων των τριών φορέων, ώστε να είναι εφικτή η κατάργηση των παλαιών ΑΦΜ και η έναρξη του νέου φορέα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία για τα ΝΠΙΔ, λειτουργώντας παράλληλα με την όσο μεγαλύτερη διαφάνεια.
2.       Η δημιουργία σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης για τον κανονισμό λειτουργίας, με τον οποίο θα καθορίζονται οι σκοποί του οργανισμού, η έδρα του, η σύνθεση και ο τρόπος συγκρότησης του ΔΣ, η διάρκεια της θητείας των μελών του, ο τρόπος λειτουργίας του, οι αρμοδιότητες του ΔΣ και των λοιπών οργάνων διοίκησης.
3.       Η οργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του.
4.       Η σύνταξη προϋπολογισμού και προγράμματος δράσης.
5.       Η προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών υποχρεώσεων των καταργηθέντων και συγχωνευθέντων φορέων.
6.       Η βέλτιστη οικονομική διαχείριση των δημόσιων εκτάσεων που έχουν περιέλθει στη διαχείρισή του.
7.       Η κατάθεση τεχνικών δελτίων για συμμετοχή του Πάρκου σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
8.       Κάθε ενέργεια για την είσπραξη οφειλομένων ενοικίων και άλλων εσόδων, από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια.
9.       Κατάρτιση σχεδίου αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του φορέα.
 
0 σχόλια

Ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργί​ου, στο Συνέδριο "Επενδύσει​ς στην Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη"

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
(Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 01/03/13)
 
 
 
«Κυρίες και κύριοι,
 
Βρισκόμαστε σήμερα στην κρισιμότερη στροφή της προσπάθειας που καταβάλλουμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 
Στους οκτώ μήνες που πέρασαν πετύχαμε πολλά, ώστε αφενός να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε εκατομμύρια Έλληνες. Που εμπιστεύτηκαν εμάς, για να δώσουμε αξία στις μεγάλες θυσίες που κατέβαλλαν.
 
Για να συνεχίσουμε όμως, για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλοι τι μας κράτησε πίσω στο παρελθόν και να μην επαναληφθεί.
 
Τι δημιούργησε τις σημερινές αντιξοότητες, ποιά είναι τα πραγματικά αίτια για την κατάρρευση του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης. Τι ευθύνεται για την εθνική απογοήτευση που βιώσαμε όλοι και καλούμαστε σήμερα να αναστρέψουμε.
 
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν πέτυχε να δημιουργήσει ένα ορθολογικό και βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης σε μία σειρά από πλουτοπαραγωγικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων, και αν θέλετε και σε κορυφαία θέση, συμπεριλαμβάνεται η Ενέργεια. 
 
Και αυτό γιατί στη χώρα μας επικράτησαν αρκετές φορές λογικές αντιαναπτυξιακές και πολιτικές ασύμβατες, σε σύγκριση με τη δημοσιονομική της κατάσταση.
 
Επικράτησαν φαινόμενα όπως η στείρα αντίδραση, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, η γραφειοκρατία, η άναρχη και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Και φυσικά φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.
 
Η κυβέρνηση όμως διορθώνει, μέσα σε 8 μήνες, κακοδαιμονίες που βασάνιζαν τη χώρα επί χρόνια.
 
Γιατί στόχος είναι να δούμε μία Ελλάδα που αλλάζει. Να δούμε μία Ελλάδα που αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, αντί να τις απαξιώνει. Μία Ελλάδα που κυνηγάει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον Ενεργειακό Χάρτη, που σήμερα αναδιατάσσεται, αντί να τις αφήνει να την προσπεράσουν. 
 
Όλοι γνωρίζουμε πλέον - μετά από έξι χρόνια ύφεσης - πως οι ευκαιρίες και ο νέος πλούτος δεν θα φανούν με κάποιον μαγικό τρόπο. Πως δε θα επανέλθουμε με ένα μαγικό ραβδί, αυτόματα – ή με μία νομοθετική ρύθμιση, όπως ακούσαμε να λέγεται! – στο επίπεδο ζωής που είχαμε κάποια χρόνια πριν.
 
Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο, αλλά και δυναμικό πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.
Με πολιτικές που αξιοποιούν παραδειγματικά και ρεαλιστικά τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα κρατήσουν την κοινωνία μας ενωμένη και αποφασιστική απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες.
Και αυτές τις πολιτικές, είναι που κάνουμε πράξη αυτή τη στιγμή.
 
Είμαστε αποφασισμένοι να ενθαρρύνουμε - να προστατέψουμε αν χρειαστεί - ώριμα επενδυτικά σχέδια και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
 
Όπως για παράδειγμα στην ενεργειακή αγορά, όπου λάθη και παραλείψεις ετών δημιούργησαν μία συνολική στρέβλωση, επιζήμια τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους καταναλωτές.
 
Επιζήμια τελικά για ολόκληρο τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Χώρας, που στοχεύει στην επίτευξη ενός αποδοτικού ενεργειακού μίγματος, αναγκαίου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής. 
 
Αυτή η συνολική στρέβλωση, όπως είναι φυσικό δε μπορεί να εξαφανιστεί μονομιάς. Το μαγικό ραβδί που ανέφερα και προηγουμένως, δεν υπάρχει.
 
Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς, είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ προσεκτικό βηματισμό και πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό. Πρέπει να σταθμίζει, αφενός το πρόβλημα ρευστότητας που απασχολεί όλους τους φορείς, αφετέρου τη δυσμενή συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές.
 
Η πορεία αυτή προς την πλήρη εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς, προς την απαλλαγή της από δομικές «ασθένειες» και παραλείψεις που την έφεραν κοντά στο αδιέξοδο, έχει ξεκινήσει ήδη. Ορατά αποτελέσματα ήδη υπάρχουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Όμως, δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε όσα μας απασχόλησαν στους προηγούμενους μήνες και τα οποία σταδιακά εξομαλύνουμε. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να προνοήσουμε και να είμαστε ρεαλιστές ώστε να μην επιτρέψουμε τις ίδιες στρεβλώσεις, μέσα από χρονίζοντα και ανακυκλούμενα προβλήματα που μπορεί στο μέλλον να υψώσουν εκ νέου εμπόδια. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένας νέος φαύλος κύκλος.
 
Η άρση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων όμως δεν αφορά όμως μόνο τον τομέα των ΑΠΕ που, ούτως ή άλλως, οδεύει προς επαναπροσδιορισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τις διαδικασίες τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προχωρούμε στην αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, και τη σταδιακή μετάβαση στο Ενιαίο Μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς, το αποκαλούμενο «Target Model». Και αυτό μετά  από μία μεταβατική περίοδο, την οποία αναμένει η αγορά, όπου θα υπάρξει πρόσβαση σε εικονικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με τη δημοπρασία «πακέτων» υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας, αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του 2013.
 
Μία σταθερή και υγιής ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένουμε, και προχωρούμε.
Και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ταυτόχρονα κομβικό κομμάτι στη σταθεροποίηση και εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.
 
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνον να εξισορροπήσουμε τα ελλείμματα. Θεωρούμε, επιπλέον, ότι μέσα από ένα οργανωμένο και αναπτυξιακό σχεδιασμό έχουμε να κερδίσουμε πολλαπλά, σημαντικά και  άμεσα οφέλη.
Έσοδα για τα δημόσια οικονομικά, που ελαφρύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις. Ποιοτικά καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες για τον Έλληνα καταναλωτή, σε μία δύσκολη συγκυρία.
Και φυσικά, το μεγάλο στοίχημα που έχουμε έως σήμερα θέσει. Ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας.
 
Για να μην υπονομεύονται και τα στοιχειώδη στοιχεία της πολιτικής μας, ξεκαθαρίζουμε πως η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνει με προσοχή, σύννομα, με συνέπεια και σεβασμό στις  Ευρωπαϊκές οδηγίες. 
Με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει ομαλά για όλη την αγορά ενέργειας.
Ώστε να αποφύγουμε άστοχα παραδείγματα και λανθασμένες συγκρίσεις, που καλλιεργούνται για λόγους σκοπιμότητας και επικοινωνιακών εντυπώσεων.
Καλλιεργούνται από όσους θέλουν να κρατήσουν μακριά τον ανταγωνισμό, να μην απολέσουν παγιωμένα συμφέροντα, να σταθούν εμπόδιο στις ευκαιρίες που διανοίγονται, ειδικά για τη νέα γενιά!
 
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ενέργεια.
 
Μιλάω φυσικά και για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας, του εθνικού μας «θησαυρού» που για χρόνια είτε αξιοποιήθηκε πλημμελώς, είτε παρέμεινε εντελώς αναξιοποίητος.
 
Συνεχίζουμε λοιπόν και ενθαρρύνουμε τη αξιοποίηση του Ορυκτού μας Πλούτου, μέσα από ένα καταρτισμένο πλάνο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών για την τοπική και την εθνική οικονομία. Μέσα από την εξασφάλιση του σεβασμού προς το περιβάλλον, με τη θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών.
Και το κυριότερο : Μέσα από την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και την αποδαιμονοποίηση των επενδύσεων.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Τώρα πια, οι πάντες αναγνωρίζουν το δρόμο που εμείς εξαρχής υποδείξαμε ως το δρόμο για την επιστροφή στην Ανάπτυξη. Την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία πρόσθετου πλούτου και θέσεων εργασίας.
 
Βέβαια, εμείς διαφέρουμε σε κάτι σημαντικό.
Εμείς έχουμε ήδη καταφέρει σε οκτώ μήνες πολλά, και στοχεύουμε σε ακόμη περισσότερα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να έλθουν πράγματι και να υλοποιηθούν! Να δημιουργήσουν στους Έλληνες ελπίδα και προοπτική.
 
Άλλες πολιτικές δυνάμεις, στηρίζουν σχεδόν κάθε κίνηση που στόχο έχει να υπονομεύσει, ακόμη και να ματαιώσει επενδύσεις ήδη δρομολογημένες. Επενδύσεις αδειοδοτημένες και σύννομες.
 
Οι στόχοι που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει όμως, υπερβαίνουν κάθε πολιτική αντιπαράθεση και για την υλοποίηση αυτών των στόχων δεν κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε, για να κάνουμε πράξη όσα καθυστέρησαν για πολλά χρόνια.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε ώριμες και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες άνεργους.
 
Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. 
Συνεχίζουμε, γιατί πίσω από κάθε αγώνα που δίνουμε και κερδίζουμε, κάθε μέρα, κάνουμε και κάποιες ακόμη οικογένειες να μοιράζονται τη δική μας αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας.
 
Είναι σαφές ότι η Ενέργεια και ο Ορυκτός Πλούτος πρέπει να αξιοποιηθούν και πως πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο που μας ταιριάζει, προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και των Ελλήνων καταναλωτών. 
 
Σας ευχαριστώ πολύ.»
0 σχόλια