Featured Post Today
print this page
Latest Post

Διεθνής στροφή προς την αιολική ενέργεια


Η αιολική ενέργεια κερδίζει συνεχώς ένθερμους υποστηρικτές στη θεωρία αλλά και φανατικούς επενδυτές στην πράξη. Στην Ισπανία και τη Δανία το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αιολική. Στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως θα ανέλθει στο 20-25% περί το 2020. Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μεγέθη από τον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οικονομικές προοπτικές της αιολικής ενέργειας αλλά και γενικότερα το μέλλον των ανανεώσιμων  πηγών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη (3-5 Iουλίου). Πάνω από 500 επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου αναμένεται να δώσουν το «παρών», εστιάζοντας στις πράσινες ενεργειακές λύσεις.
Αέρας…ανάπτυξης και αειφορίας
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιολικής Ενέργειας (WWEA), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση 20% στις ανεμογεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία παγκοσμίως. Η Κίνα είναι η ηγέτιδα δύναμη. Το 2011 παρήγαγε πάνω από τις μισές ανεμογεννήτριες που διατέθηκαν στις αγορές, αφήνοντας πίσω ΗΠΑ και Γερμανία. Ωστόσο, η παραγωγή προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, αφού μόνο το 3% των ενεργειακών απαιτήσεων της Κίνας καλύπτεται από την αιολική ενέργεια.
Η αιολική ενέργεια συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων. Είναι φιλική προς το περιβάλλον, γεγονός που την κάνει αγαπητή και στους οικολόγους. Επιπλέον είναι και συμφέρουσα. Ο Στέφαν Γκσένγκερ, διευθυτής της WWEA , επισημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας αιολικής προέλευσης ανέρχεται στα 0,05 έως 0,09 €, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Αντίθετα, η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατώρας από εργοστάσια καύσης άνθρακα, υπολογίζεται στα 0,07 €, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ και του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος η τιμή αυτή είναι στην πραγματικότητα διπλάσια.
Οι νέες τάσεις στον τομέα
Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανεμογεννητριών είναι ραγδαίες, έχοντας ενισχύσει σημαντικά την απόδοσή τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης offshore αιολικών πάρκων είναι ταχύτατος. Η εγκατάσταση και έναρξη της λειτουργίας τους είναι βέβαια ακριβότερη σε σχέση με τα συμβατικά ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια. Τα μακροπρόθεσμα κέρδη ωστόσο φαίνεται να κάνουν τη διαφορά.
Μια άλλη τάση που παρατηρείται διεθνώς, είναι η επένδυση σε μικρές ανεμογεννήτριες τοπικής ή οικιακής εμβέλειας. Αγρότες, μικροί δήμοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες προτιμούν ολοένα και περισσότερο την εναλλακτική αυτή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους.
Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς ανεμογεννητριών με μικρή εμβέλεια είναι ήδη θετικές.
Ο Χέρμαν  Άλμπερς, πρόεδρος της γερμανικής WWEA, πιστεύει πως το μέλλον της αιολικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών. Ο ίδιος είναι αγρότης και δραστηριοποιείται στον τομέα ήδη από τη δεκαετία του 1990. Μαζί με συναδέλφους του  έχει δημιουργήσει σειρά αιολικών πάρκων στη Γερμανία. «Πλέον έχουμε τη γενική αποδοχή τόσο από την τοπική πολιτική ηγεσία όσο και από την πλευρά των αγροτών. Συχνά αποτελούμε επενδυτικό παράδειγμα για την πλειοψηφία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν κι αυτοί τα μακροπόθεσμα οφέλη» είπε στη DW που σημειωτέον είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. H συνέχεια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολολικής Ενέργειας…
(Deutsche Welle, 2/7/2012)
0 σχόλια

Θέλουν να «πουλήσουν» στην τρόικα τη ΔΕΗ…

Σενάρια ότι μέσα στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας μετά από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου των εκπροσώπων των τριών κομμάτων.
Το σκεπτικό είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις από τον πιο "σκληρό πυρήνα" των ΔΕΚΟ, που είναι φυσικά η ΔΕΗ. Έτσι, με μια "συμβολικού" τύπου κίνηση θα κάνει σαφή την αποφασιστικότητά της προς τους συνομιλητές της σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, όχι μόνο ότι θέλει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά κυρίως ότι αρχίζει από το "βαρύ πυροβολικό".
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα του αν οι σκέψεις αυτές αποτυπωθούν τελικά και στις προγραμματικές δηλώσεις, το βέβαιο είναι ότι το όνομα της ΔΕΗ συζητείται πολύ τις τελευταίες ημέρες σε κυβερνητικό επίπεδο. Το ίδιο συνέβη και χθες, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Χρύσανθο Λαζαρίδη (ΝΔ), τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) και το Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ).
Η συνάντηση έγινε προκειμένου οι τρεις εκπρόσωποι να συζητήσουν το κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων στο οποίο θα βασιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και γι' αυτό το λόγο αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα. Η συνάντηση επρόκειτο αρχικά να γίνει ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, αλλά όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε.
Ποιές επιχειρήσεις του Δημοσίου θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση το όνομα της ΔΕΗ έπεσε στο τραπέζι, μαζί με μια σειρά άλλων ονομάτων ΔΕΚΟ, που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς να διευκρινίζεται αν τελικά η περίπτωση της ΔΕΗ θα προκριθεί για να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εντούτοις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Ποιες φαίνεται να είναι σίγουρα εκείνες οι επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα ; Η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ, οι τρεις θυγατρικές της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), τα Κρατικά Λαχεία, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Μνημονιακές υποχρεώσεις
Σε αυτό το σημείο πάντως να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου (σσ : που φυσικά έχουν όλα ανατραπεί), η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είχε τοποθετηθεί στο γ’ 3μηνο του 2012, δηλαδή στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Εννοείται ότι μετά και την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, και την ακινησία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να "ξαναγραφτούν".
Ίσως ωστόσο να μην είναι και τόσο άσχετα μεταξύ τους το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί στο Μνημόνιο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι πληροφορίες από το μέτωπο της τρόικας, την φέρουν άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και η κυβέρνηση σίγουρα αναζητά τρόπο για να αμβλύνει, αν όχι να ανατρέψει τις εντυπώσεις.
Φοβούνται αντιδράσεις
Είναι σαφές ότι μια ανακοίνωση άμεσης έναρξης της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αφενός θα έστελνε μύνημα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να "σπάσει αυγά", αφετερου όμως θα ξεσκήκωνε τις πρώτες μετεκλογικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι προ δεκαημέρου, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφτεί τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη για να ξεκινήσει από εκεί την αντιπολίτευσή του. Διόλου τυχαία επιλογή, τόσο εξαιτίας του "χαρατσιού" που αποτέλεσε από τα βασικά σημεία της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, όσο και λόγω ΓΕΝΟΠ. Ανεξαρτήτως των όσων επιμένει να υποστηρίζει ο Νίκος Φωτόπουλος πως "είμαι και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ", η αποστασιοποίησή του από τον Ευ. Βενιζέλο είναι κοινό μυστικό, όπως επίσης και η συμπάθειά του προς τον κ. Τσίπρα και στις θεσεις του κόμματός του. Είναι σαφές λοιπόν ότι σε περίπτωση που τα πράγματα στο μέτωπο ΔΕΗ "χοντρύνουν", και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάσει στο δρόμο κόσμο, θα έχει σύμμαχο το Νίκο Φωτόπουλο και τη ΓΕΝΟΠ, το πιο δυναμικό αυτή τη στιγμή συνδικάτο στο ευρύτερο Δημόσιο.
0 σχόλια

Αιτήσεις συμμετοχής για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα
Εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα κρίνεται η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.
Συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονομένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της "Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα".
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
Για την περιοχή Ιωάννινα
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc 
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited
 
Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)
1.  Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc 
 
ΓιατηνπεριοχήΚατάκολο
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. GrekoilEnergyVenturesLTD 
 
Σημείωνεται ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνω, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.
 
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο.
Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά.
Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”.
0 σχόλια

Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτου​, και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, H. Reichenbac​h, μετά τη συνάντησή τους

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουλίου, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Horst Reichenbach.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Horst Reichenbach, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Horst Reichenbach: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κ. Λιβιεράτο για την υποδοχή που μας επιφύλαξε. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα συνεχίσουμε τη συνεργασία σε τομείς που είναι πολύ σημαντικοί για την Ελλάδα. Αναφέρομαι στη διαχείριση τον απορριμμάτων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο Κτηματολόγιο. Αυτά είναι τρία θέματα πολύ μεγάλη σημασίας τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη της Ελλάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.
Σας ευχαριστώ.
Ευ. Λιβιεράτος: Καλωσορίσαμε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον κ. Ράιχενμπαχ και την ομάδα του. Θα ήθελα να θυμίσω ότι η ομάδα αυτή υπό τον κ. Ράιχενμπαχ έχει προσκληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει στη διατύπωση κάποιων νέων προτάσεων για τα θέματα που αναφέρονται στο περιβάλλον, στην ενέργεια και στην διαχείριση του χώρου. Επομένως είναι μια ομάδα που μας βοηθά. Και η σημερινή συζήτηση ήταν πάρα πολύ καλή, έγινε σε πολύ καλό κλίμα με πλήρη αντίληψη των προβλημάτων.
Πιστεύουμε ότι αυτή η καλή συνεργασία με την task force, δηλαδή με αυτή την ομάδα βοήθειας και συνεργασίας θα συνεχίσει και στο μέλλον.
0 σχόλια